Hur väljer jag en Mask, dykaremask, eller cyklop Min första mask

Min första Mask eller Cyklop

Den lilla personliga utrustningen

Min första mask. I alla sportdykares utrustningar ingår ett cyklop/mask/dykmask och den är en mycket viktig del, enligt många t o m den allra viktigaste. Cyklopet ska sitta bekvämt och tättslutande runt ansiktet och enkelt att komma åt att klämma runt näsan för att kunna tryckutjämna under dyket samt ge dig ett stort synfält men även ha så liten innervolym som möjligt.

Detta gör masken lätt att tömma under dyket Det allra viktigaste med cyklopet är att den ska vara tät och medge enkel tryckutjämning även med handskar på. Om du inte gillar standard remmar så finns det andra typer som t ex remmar med bred neoprenbaksida som gör att man slipper eventuella problem med att remmen fastnar i håret och underlättar påtagning av masken. Alternativa remmar kan du köpa här: Alternativa MASK STRAP

Nu för tiden kallar vi den mask eller dykmask, men förr i tiden kallades den för cyklop. Det namnet fick den på grund av att den hade just ett öga och påminde om de enögda jättarna från antikens historier. Vad är skillnaden på en mask och ett cyklop? Egentligen inte mer än själva utformningen då funktionen är densamma. Ett cyklop har ett stort glas och en mask har ett eller två glas. Så man kan enkelt säga att alla cyklop är en mask, men inte alla masker är ett cyklop. Ett eller två glas spelar ingen roll, utan det är helt upp till dig själv vad du föredrar. Båda sorter har sina fördelar.

Cyklopet består av ett eller flera härdade glas som är monterade i en ram. Ramen har silikon eller gummitätningar mot ansiktet. Den vanligaste typen av mask/cyklop har en plastram för dubbelt glas som har till uppgift att hålla ihop glaset och tätningen. Maskutvecklingen har gått framåt genom tiderna tills att man helt har tagit bort ramen och fäst tätningen direkt i glaset, så kallad Frameless mask.En Frameless mask har väldigt låg volym och tar liten plats vilket gör dem lämpliga som back up-mask för de som har benfickor på sina dykdräkter. Här kan du hitta Framless masker:  Framless masker

Det finns även Helmasker. De täcker hela ansiktet, som på t ex en brandman, och är vanligast bland kommersiella dykare som har behov av att kunna kommunicera med de som är kvar på land. Helmasken är inget vi rekommenderar för den NYA sportdykaren. 4-glasmasken

är en annan variant. Med den får man sikt upp till 90 grader åt sidorna. Masken består av två mindre glas som fällts in i maskens bägge sidor. Bra sikt åt alla håll är något som sportdykaren gärna vill ha.

En ny variant är att man monterar masken med en lågprofilram som förenar det bästa av två världar genom att ge lika bra synfält som en Framless mask och lika stor vridstyvhet som en vanlig mask med ram. Med lågprofilramen vinklas glaset dessutom ofta inåt i nederkant för att ge ett ändå bättre synfält nedåt. Äldre cyklop hade ofta en tätning av gummi vilket var bättre än PVC men inte lika mjukt som silikon och dessutom gav allergiska reaktioner hos vissa användare. Gummi används inte längre som tätning i masker. Dykmasken täcker från nedre delen av pannan till precis under näsan.

Cyklopet skall vara tillverkad i kvalitets silikon, den ska vara svart eller transparent och mycket viktigt är att glasen är av härdad kvalitet, d v s inte plast eller vanligt glas alltså. Det finns även cyklop i billigare material som inte lämpar sig för sportdykning utan dessa cyklop är mer som leksaker. Exempel på sådana material är Gummi, PVC eller Silliter, men dessa material har inte samma egenskaper som silikon. Dessa masker har ofta kort livslängd, dålig passform och tätar inte alls lika bra mot ansiktet.

Som sagt, cyklopet kan vara helt genomskinligt eller svart. Fördelen med den svarta är att den fungerar bättre i mörka vatten med sämre sikt samt för fotografer som vill ha bättre koll på sin kameradisplay, då man slipper störande sidoljus. Vi rekommenderar ett köp av cyklop tillverkad av ett välkänt fabrikat. Då kan du lätt få tag på reservdelar till spännen, nackremmar och reservglas mm.

Här kan du beställa kvalitets masker eller cyklop till vuxna kvalitets masker VUXNA

Har kan du även hittar masker o snorkel set till barn o juniorer MASKAR

Ditt nya cyklop har ofta en osynlig hinna av silikon på insidan av glaset, från tillverkningen, som ger imma. Innan du använder din mask första gången s

å måste du förbereda den för att undvika att imma bildas på insidan av glaset. Gnuggar man glaset med en lätt slipande tandkräm, typ whitening tandkräm som innehåller en liten mängd slipmedel, fungera ochså mes sea buff så blir man av med hinnan och då är förutsättningarna för att imskyddet ska fungera på plats. Men det är ingen garanti för att masken inte immar igen under dyket, så därför spottar man på glasets insida och gnuggar runt så att man täcker hela glasytan.

Enzymer som finns i saliven förhindrar sedan att imma uppstår som kan förstöra dyket. När du väl är i vattnet så sköljer man ur masken för att bli av med saliven och masken blir fräsch igen och sikten klar. För den som tycker att det är lite ofräscht att spotta i masken så finns det spray att köpa som gör samma sak och den hittar du här SCUBA CLEAR

Om man normalt använder glasögon eller linser så finns det hjälp att få även inom dykningen. Det finns vissa modeller av masker där man kan beställa slipade glas enligt den styrka som passar dig. Slipade glas går dock bara att få till masker med två glas och inte till cyklop, som bara har ett. Det finns även små mjuka linser att köpa som man fäster på insidan av glaset.

Det är ett lite billigare alternativ till slipade glas och de kan man sätta i både masker och cyklop. En fördel är att man kan flytta dem om man byter mask eller cyklop, men en liten nackdel är att man kan glömma dem om man tar “fel” mask med sig när man ska iväg och dyka eller helt enkelt glömmer dem på den platsen man har lagt dem “där man kommer ihåg att de ligger”. Dessa mjuka linser hittar du här HYDRO TACK LINSER

Det funkar även utmärkt att dyka med vanliga kontaktlinser. Dock finns det en risk att man råkar skölja ur dem ur ögonen om man fyller cyklopet med vatten under dyket. Med lite tur så ligger de kvar i cyklopet när du kommer upp till ytan igen, men man kan få lite problem med att läsa av sin dykdator och manometer under återstoden av dyket. Därför rekommenderar vi att man skaffar antingen slipade glas eller de mjuka linserna man fäster på insidan av glaset. Eftersom cyklopen ska användas i så många år så rekommenderar vi dig att lägga lite mer pengar just på cyklopet.

Livslängden på en silikonmask är ofta mer än 15år om man tar hand om den rätt. Du får en mycket bra silikonmask från ca 600 -700 kr.  Vi har ett brett sortiment på storlekar och modeller på masker och cyklop som passar till snorkling, fridykning och sportdykning. Här finns helt enkelt något för alla. När man snorklar är det ju dessutom bra att ha en snorkel (hörs nästan på namnet). Även snorklar finns i en mängd olika varianter. Här kan du hitta dem SNORKLAR

Masker och cyklop finns i storlekar som passar barn/junior, midsize för små ansikten och tjejer samt vuxenmasker.

Har kommer länkarna till dessa: Barn/junior

midstorlekar för små ansikten & tjejer

vuxenmasker

Nu när du valt din mask och snorkel så att du kan se under ytan och andas (så länge du befinner dig på ytan) så är det ju bra om du också kan ta dig fram i vattnet. Då behöver man ett par fenor, eller simfötter, även kallade grodfötter. Kärt barn har många namn. Även här finns en mängd modeller, storlekar, material och färger att välja mellan. Det finns fenor som lämpar sig bättre för teknisk dykning, sport-/fritids- och fridykning. Det finns även fenor som är gjorda för att resa med.

Oavsett vad man vill använda sina fenor till så finns det olika modeller som är utvecklade för just det ändamålet. För den som vill dyka eller snorkla i varma vatten så lämpar sig kanske en helfotsfena bäst, där man inte behöver använda en neoprensocka eller neoprensko.

Helfotsfenor hittar du här Helfotsfenor

Föredrar man att dyka med neoprenskor eller boots så passar det bäst med en typ av fena som har en öppen häl och hålls på plats av en hälrem. Möjligheterna är oändliga.

Vill man hålla ordning på sin dykutrustning, både i hemmet, på stranden eller båten, så finns det även ändamålsenliga väskor och bagar. Här finner du ett urval av dem dykväskor

Nu när du har valt din mask eller cyklop, snorkel och fenor (med eller utan skor/boots) så har du tagit det första steget när det gäller utrustning för en framtid med snorkling, fridykning eller dykning.

Vill du vetta mer om dykutrustning och andra dykprylar? Gå in på Divers Store vi har ett brett sortiment av dykutrustning och andra dykprylar. Dar finns det mer information om alla sorters dykutrustning i vår web butik. Dykutrustningen vi har är av samma märke som vi själv använder dagligen och naturligtvis av högsta kvalité.

Alla är välkommen från Varberg, Falkenberg, Ängelholm, Båstad, Halmstad, Växjö