Filter Visar 1 - 25 of 152 resultat
Filtrera på pris

TORRDRÄKT eller VÅTDRÄKT/ Dykardräkter
Hur man väjer en dykdräkt?
Vet du vad en neoprendräkt är? Ska du ha en våtdräkt eller en torrdräkt? Vad behöver jag för att inte frysa? Det finns mycket att tänka på när du ska börja titta efter en dykardräkt.

Dykardräkter skyddar både dykaren mot till exempel skrapsår och brännmaneter och den marina miljön.

När man dyker med tuber behöver man också ha någon form av dykardräkt. Det finns ett antal att välja mellan.

I Sverige och här uppe i norr finns det en viktig aspekt att tänka på när man ska välja sin dykardräkt

Vi ska här försöka leda dig igenom alla delar av en dykardräkt, och vad du behöver tänka på.

Torrdräkt
Det finns s.k. skaldräkter samt neoprendräkter. Skaldräkterna är tillgängliga i flertal olika material, bland annat trilaminat och vulkaniserat gummi. Skaldräkterna har samma egenskaper oberoende vilket djup man är på. Dessa torrdräkter behöver ett varmare underställ oftast.

Neoprenmodellen komprimeras på större djup och är därför inte att rekommendera för djupdykning. Fördelen med dessa är att de är lättare att dyka med i avseende att den inte kräver ett underställ på sommaren.

Hur väljer jag min våtdräkt?
Att välja rätt våtdräkt kan verka svårt i början. Med denna enkla guide vill vi på Divers.se hjälpa dig att hitta rätt. Våtdräktens egenskaper avgörs av kombinationen mellan tjocklek, passform och extra foder. Dessa faktorer kommer att avgöra hur varm dräkten är och vilken prestanda den ger i olika temperaturer. En våtdräkt är gjord av neopren som enkelt förklarat är en flexibel gummiblandning. Neoprenet varierar i tjocklek vilket gör att man kan anpassa den till olika vattentemperaturer. Kallare vatten kräver ett tjockare neopren för bättre isolering. Neoprenet kan ha olika flexibilitet vilket ger bättre passform och rörlighet. Flexibiliteten påverkar dock inte värmeförmågan nämnvärt. Våtdräkter är oftast en kombination av två eller tre olika tjocklekar. Om man säger att en våtdräkt är 5/3 så menar man att dräkten är 5 mm tjock på kroppen (för att ge värme åt kroppens mest vitala delar) och 3 mm i armarna (för bättre rörelseförmåga)
Dragkedja på ryggen eller på bröstet?
Det vanligaste och mest traditionella är att dräktens dragkedja sitter vertikalt på ryggen. Vilket är det bästa alternativet för dykare. Dräkter med dragkedja på ryggen är lättare att ta på och av. De flesta våtdräkter med dragkedja på ryggen har idag ett extra lager neopren på ryggen som fungerar som ett vattenstop.
Vissa föredrar att ha en dragkedja på bröstet eftersom man då får en hel panel över axelpartiet vilket ger bättre rörlighet och mindre vattenläckage. Olika dykare föredrar de olika dragkedjssystemen av olika skäl.