Dykcertifikat är billigare på hemmaplan

Dykcertifikat är billigare på hemmaplan

Dykcertifikat är billigare på hemmaplan!

Att ta dykcertifikat på hemmaplan är både enklare och billigare än att göra det utomlands på semestern.

Av Sakari Bomström

Till de allra populäraste resmålen för dykare hör Maldiverna, Röda Havet, Thailand och Malapasqua på Filippinerna. Cory Symoens, som utbildar dykare, ser flera fördelar med att ta dykcertifikat i Sverige redan innan avresan i stället för att göra det på resmålet.
– Varför skall man bränna dyrbar semestertid i ett klassrum utomlands när man kan få utbildningen på sitt eget språk på hemmaplan? Det är billigare att ta dykcertifikatet i Sverige och man har dessutom gott om tid att läsa in sig på kurslitteraturen, säger han.
Det märks att Cory, som är född i Chicago i USA, brinner för dykning.
– När jag var ung var det min morfar som uppmuntrade mig att se på filmer med havsutforskaren Jacques Costeau, vilket väckte min fascination för världen under vattenytan berättar han.
– Jag tävlingssimmade i arton år och jobbade som Life Guard vid amerikanska stränder. År 1987 följde jag med en kompis till det berömda Stan’s Dive Shop i San José i Kalifornien och tog dykcertifikat. Sedan var jag fast. Att dyka ger en extra dimension på livet. Tyngdlösheten, tystnaden och naturen under vattnet ger en stark, nästan meditativ upplevelse. Genom dykningen träffar man spännande människor och kan besöka intressanta platser.

Dykutbildning innan semesterresan ger mer tid för dykning på resmålet.

Dykutbildningar

Under de följande åren gjorde han många spännande dykresor till olika platser i världen. Det var också på en sådan resa han träffade den svenska kvinna som sedan blev hans fru. År 1991 flyttade Cory till Sverige. Han startade dykutbildningar i Ljungby 2014. Sedan var det dags att utvidga verksamheten till Värnamo 2016 och Halmstad 2017. Här kan du boka din dykutbildning: PADI Open water dykutbildning

Dykutbildning FAQ och ditt PADI Dykcertifikat 2020

Hur ser utbildningsupplägget ut?

– Om vi pratar om grundkursen så håller vinterkursen på i fyra veckor i Ljungby, Värnamo och Halmstad. En kväll i veckan är det två och en halv timmes teori. Den praktiska delen i poolen är alltid på söndagar i Ljungby och på tisdagar i Halmstad, där dykningen genomförs i en simhall fortsätter Cory. När man är klar med teorin och poolpassen är det dags för utomhusdyken på öppet vatten (Openwater). Detta genomförs en helg när vattentemperaturen har blivit behaglig (Vanligtvis i maj eller i början av juni)
– På sommaren har vi under sex till åtta veckor intensivkurser i Halmstad som genomförs på en vecka.  Måndag till fredag klockan 08.00 till 16.00. Teorin görs måndag, tisdag och onsdag medan dykövningarna utförs torsdag och fredag. Vi är totalt sju instruktörer som utbildar. Sedan finns ett stort antal vidareutbildningar och specialkurser för den som vill utvecklas mera. Här kan du boka din dykutbildning: PADI Open water dykutbildning

Prova på dykning

– För den som är nyfiken finns det möjlighet att prova på hur det är att vara viktlös och att andas under vattnet. Provdykningen består av en teoridel, poolövningar och en fri dykstund. Instruktören är med under hela passet. Provdyka kan man göra redan från åtta års ålder om man är fullt frisk.
– I stället för att bara ligga på stranden och steka, gör man genom dykningen något minnesvärt av sin semester. Många kompletterar dykningen med undervattensfotografering och kanske vrakdykning.  Man behöver inte åka utomlands för att hitta fina dykmiljöer. vi har fina dykplatser i Sverige också. Västkusten i Sverige har ett unikt marint liv som varierar under olika tider på året. På våren, medan vattentemperaturen är under tio grader kan man hitta nakensnäckor som är mycket vackra att se på. Under hela året hittar man borstmask, krabbor, trollkrabbor och hummer. Jag tycker att dykningen förhöjer upplevelsen av en semester, vare sig det är på hemmaplan, eller på andra sidan jorden, säger Cory avslutningsvis. Här kan du boka prova på:  Prova på dyk