Hur väljer jag min första Dykmask eller mitt första Cyklop?

I sportdykares utrustning ingår alltid ett cyklop eller en dykmask. Den är en mycket viktig del av din utrustning, enligt många t.o.m den allra viktigaste. Tänk på att cyklopet eller dykmasken ska sitta bekvämt. Masken eller cyklopet ska vara tättslutande runt ansiktet och det ska vara enkelt att komma åt att klämma runt näsan för att kunna tryckutjämna under dyket. Den ska även ge dig ett stort synfält men ha så liten inner volym som möjligt.

Din personliga utrustning

Det är ganska självklart att varje dykare oavsett erfarenhet vill ha sin personliga utrustning. Vi brukar säga att din personliga utrustning är: Dykmask eller cyklop, snorkel och fenor. Om du dyker i kalla vatten så behöver man även boots och handskar till den personliga utrustningen.

Varför är det så viktigt att köpa en ordentlig dykmask/Cyklop?

En Dykmask av bättre kvalité håller i flera år. En dykmask eller ett cyklop som är tillverkat av silikon är det starkaste materialet. Silikon blir aldrig hårt och uttöjt som andra material kan bli. Det går att få reservdelar såsom remmar och spännen till alla dykmasker och cyklop som vi erbjuder i vårt sortiment. Du får med säkerhet en bra upplevelse (utan vatten i ögonen) om du väljer en dykmask med hög kvalitet. Dykmaskerna och cyklopen som vi har att erbjuder är fria ifrån farliga mjukgörningsmedel så som PVC och Falater.

Dykutrustning Komplett guide 2023

Detta bör du tänka på när du köper din dykmask/cyklop:

Det allra viktigaste med cyklopet/dykmasken är att den ska vara tät och det ska vara enkelt att tryckutjämna under vattnet även med handskar på. Det finns cyklop eller dykmasker som passar olika bra för olika ansiktsformer. Vill du ha hjälp och få råd inför ditt köp av dykmask kontaktar du DIVERS.se  Vi hjälper gärna till och ge dig råd! Om du inte gillar standard remmar gjorda i Silicon så finns det maskstrap som du kan komplettera din dykmask med. Med ett neoprenband slipper man eventuella problem med att remmen Maskstrapfastnar i håret och luggas. Särskilt om man har lite längre hår då är ett neoprenband (Maskstrap) ett perfekt hjälpmedel för att undvika att ditt hår ska fastna i maskremmen och luggas. Ett neoprenband (maskstrap) underlättar även på och avtagning av dykmasken.

Alternativa remmar kan du köpa här: Alternativa MASK STRAP

Nu för tiden kallar vi cyklopet för dykmask. Förr i tiden kallades det för cyklop. Det namnet fick den på grund av att den hade just ett öga och påminde om de enögda jättarna från antikens historier. Vad är skillnaden på en dykmask och ett cyklop? Egentligen inte mer än själva utformningen, funktionen är densamma. Ett cyklop har ett stort glas och en dykmask har ett eller två glas. Så man kan enkelt säga att alla cyklop är en dykmask, men inte alla dykmasker är ett cyklop. Om man väljer att ha ett eller två glas i sin dykmask spelar ingen roll, utan det är helt upp till dig själv vad du föredrar. Båda har sina olika fördelar.Hur väljer jag en dykmask Här beskriver vi hur du på bästa sätt hitta en dykmask eller ett cyklop som passar just dig.
Oftas gäller det att prova sig fram tills man hittar rätt. Följ vår guide. Det finns även andra faktorer som påverka ditt val av dykmask eller Cyklop. DIVERS.se

Cyklopet eller dykmasken består av ett eller flera härdade glas som är monterade i en ram. Ramen har silikon eller gummitätningar mot ansiktet. Den vanligaste typen av dykmask eller cyklop har en plastram för dubbelt glas som har till uppgift att hålla ihop glaset och tätningen. Dykmaskens utveckling har gått framåt genom tiderna. Man har tagit bort ramen på vissa dykmasker och fäst tätningen direkt i glaset, så kallad Frameless dykmask. En Frameless dykmask har väldigt låg volym och tar liten plats vilket gör dem lämpliga som back upp mask för de som har benfickor på sina dykdräkter.  Här kan du hitta Framless dykmasker:  Framless dykmasker

Det finns även Helmasker. De täcker hela ansiktet, som på t ex de som brandmännen använder. Helmasker är vanligast bland kommersiella dykare som har behov av att kunna kommunicera med de som är kvar på land. De har även blivit populära att använda vid snorkling.

Som sagt en  helmask för dykning är en typ av dykmask som täcker hela ansiktet, inklusive näsa och mun. Till skillnad från en vanlig dykmask som endast täcker ögonen och näsan, ger en helmask dykaren en mer komplett och säker dykupplevelse genom att eliminera risken för vattenläckage i masken och genom att möjliggöra andning genom både näsa och mun.

De flesta helmasker för dykning är utrustade med en regulator som levererar syre till dykarens andningsorgan via en slang som är ansluten till en tank med sammanpressad luft. Vissa helmasker är också utrustade med kommunikationsenheter som tillåter dykare att prata med varandra under dyket.

Helmasker är vanligtvis dyrare än vanliga dykmasker och är oftast använda av mer erfarna dykare eller dykare som vill ha en högre grad av säkerhet under sina dyk.

Ny på marknaden är  4-glasmasken

Hur väljer jag en dykmask Här beskriver vi hur du på bästa sätt hitta en dykmask eller ett cyklop som passar just dig.
Oftas gäller det att prova sig fram tills man hittar rätt. Följ vår guide. Det finns även andra faktorer som påverka ditt val av dykmask eller Cyklop. DIVERS.se4-glasmasken är en ny variant. Med 4-glasmasken får man bättre sikt. Man kan se upp till 90 grader åt sidorna. Dykmasken består av två mindre glas som fällts in i dykmaskens bägge sidor. Bra sikt åt alla håll är något som sportdykaren gärna vill ha.

En ny variant är att man monterar dykmasken med en lågprofilsram som förenar det bästa av två världar genom att ge lika bra synfält som en Framless dykmask. Med lågprofilramen vinklas glaset dessutom oftast inåt i nederkant för att ge ett ändå bättre synfält nedåt. Äldre cyklop eller dykmasker har ofta en tätning av gummi vilket är bättre än PVC men inte lika mjukt som silikon. Gummi och PVC kan dessutom ge allergiska reaktioner hos vissa användare. Gummi används inte längre som tätning i dykmasker. För att få en optimal passform ska dykmasken täcka ditt ansikte från nedre delen av pannan till precis under näsan.

Cyklopet eller dykmasken skall vara tillverkad i kvalitets silikon. Silikonet ska vara svart eller transparent. Mycket viktigt är att glasen är tillverkade av härdad kvalitet, d v s inte av plast eller vanligt glas. Det finns även cyklop eller dykmasker i billigare material som inte lämpar sig för sportdykning utan dessa cyklop eller dykmasker är mer lämpade som leksaker. Exempel på sådana material är Gummi och PVC. Dessa material har inte samma egenskaper som silikon och har därför kort livslängd, dålig passform och tätar inte alls lika bra mot ansiktet.

Cyklopet eller dykmasken ska vara tillverkad i silikon och vara helt genomskinlig eller svart. Fördelen med svart silikon är att den fungerar bättre i mörka vatten med sämre sikt samt för fotografer som vill ha bättre koll på sin kameradisplay. Svart silikon gör även så att man slipper störande sidoljus. Vi rekommenderar att du köper ett cyklop eller din dykmask tillverkad av ett välkänt fabrikat. Då kan du lätt få tag på reservdelar som t.ex. spännen, maskremmar och reservglas mm.

När du köpt ditt nya cyklop/Dykmask har den ofta en osynlig hinna av silikon på insidan av glaset från tillverkningen. Detta gör att cyklopet eller dykmasken immar igen när du dyker. Detta vill du inte ska hända vid ditt första dyk med din nya dykmask. Innan du använder din nya dykmask första gången bör du förbereda den för att undvika att imma bildas på insidan av glaset.

Gnuggar glaset med en lätt slipande tandkräm, typ whitening tandkräm som innehåller en liten mängd slipmedel. Det fungera också med sea buff. Då blir man av med hinnan som orsakar imman och då är förutsättningarna för bra sikt betydligt bättre. Men detta är ingen garanti för att dykmasken inte ska immar igen under dyket. Du har säkert sett att många spottar i sin dykmask och gnugga in saliven som de sedan sköljer bort. Detta motverkar också att det bildas imma på dykmasken. För den som tycker att det är lite ofräscht att spotta i masken och vill minska smittsamma sjukdomar så finns det spray att köpa som gör samma sak och den hittar du här: SCUBA CLEAR

Om man i normala fall använder glasögon eller linser så finns det hjälp att få även inom dykningen. Det finns vissa modeller av dykmasker där man kan beställa slipade glas och byta ut glasen till den styrka som passar dig. Slipade glas går dock bara att få till dykmasker som har två glas och inte till cyklop som bara har ett. Har man behov av läsglasögon för att kunna läsa av sin dykdator och manometer finns det även små mjuka linser att köpa som man fäster på insidan av glaset för att få optimal skärpa.

De små mjuka linserna är ett lite billigare alternativ till slipade glas och dessa kan man enkelt sätta i både dykmasker och cyklop. En fördel är att man kan flytta dem om man byter dykmask eller cyklop. En liten nackdel är att man kan glömma dem om man har mer än en dykmask och tar “fel” dykmask med sig när man ska iväg och dyka. Om man inte har linser i båda dykmaskerna vill säga.

Dessa mjuka linser hittar du här HYDRO TACK LINSER

Det funkar även utmärkt att dyka med vanliga kontaktlinser. Dock finns det en risk att man råkar skölja ur dem ur ögonen om man råka fylla cyklopet eller dykmasken med vatten under dyket. Med lite tur så ligger de kvar i dykmasken när du kommer upp till ytan igen. Om detta inträffar kan man få problem med att läsa av sin dykdator och manometer under resten av dyket. Därför rekommenderar vi att man skaffar slipade glas eller de mjuka linserna som man fäster på insidan av glaset.

Livslängden på en dykmask eller ett cyklop som är tillverkat i silikon är ofta mer än 15 år om man tar hand om dykmasken på ett bra och korrekt sätt. Vi har ett brett sortiment av dykmasker och cyklop för snorkling, fridykning och sportdykning. Vi erbjuder olika storlekar och modeller för att kunna passa alla ansiktsformer. När man snorklar eller dyker är det ju dessutom bra att ha en snorkel (hörs nästan på namnet). Även snorklar finns i en mängd olika varianter. Här hitta du dem: SNORKLAR

Dykmasker eller cyklop finns i olika storlekar. Dykmasker till vuxna finns i olika storlekar beroende på vilken ansiktsform du har. Vi har även barn och junior storlekar

Dykutrustning Komplett guide 2023

När du köpt din dykmask och snorkel så är det bra om du också kan ta dig fram i vattnet på ett smidigt sätt. Då behöver du ett par fenor eller simfötter. Även här finns en mängd modeller, storlekar, material och färger att välja mellan. Det finns fenor som lämpar sig för snorkling och dykning men även fenor som lämpar sig bättre för teknisk dykning och fridykning. Det finns även fenor som är gjorda för att lätt kunna ta med på en resa.

Oavsett vad man vill använda sina fenor till så finns det olika modeller som är utvecklade för just det ändamålet. För den som vill dyka eller snorkla i varma vatten så lämpar sig kanske en helfotsfena bäst, där man inte behöver använda en neoprensockar eller neoprenskor.

Föredrar man att dyka med neoprenskor eller boots så passar det bäst med en typ av fena som har en öppen häl och hålls på plats av en häl rem.

Fenor hittar du här: Fenor

Vill man hålla ordning på sin dykutrustning, både i hemmet, på stranden eller på båten, så finns det även ändamålsenliga väskor i olika storlekar och format.

Här finner du ett urval av dem: Dykväskor

Nu när du har valt din dykmask eller cyklop, snorkel och fenor (med eller utan skor/boots) så har du tagit ditt första steg när det gäller dykutrustning för en framtid med snorkling, fridykning eller dykning.

Vill du köpa dykutrustning och andra dykprylar? Gå in på vår Webbbutik:

Vi har ett brett sortiment av dykutrustning och andra dykprylar. Här finns det också mer information om alla sorters dykutrustningar och dykutbildningar

Dykutrustning Komplett guide 2022

Dykutbildning nära Varberg, Falkenberg, Ängelholm, Båstad, Laholm, Halmstad, Växjö, Värnamo och Ljungby

Varukorg0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0