Dykutrustning

Dykutrustning Komplett guide 2021

Dykutrustning Komplett guid

 

Fem orsaker varför du borde äga din egen dykutrustning:

1. Bästa Hygien

Att äga sin egen dykutrustning vid Scubadykning innebär att det är bara DU som använder den. Om du istället hyr så dela du utrustning med MÅNGA andra vilket inte alltid känns så fräscht.

Någon annan har tex haft snorkeln eller regulatorn i munnen, någon annan har haft dräkten på sig och svettats eller urinerat i den osv

2. Passform

När du köper egen utrustning så få du en utrustning som passar perfekt för just dig. Dykutrustningen passar just dina behov och är anpassad till just dig. 

3. Säkerhetsmässigt stora fördelar

Med din egen Scubautrustning kommer du känna en större trygghet. Du vet hur just din dykutrustning fungera vilket medför att du lättare kan undvika problemsituationer.

Skulle du få problem är det lättare att lösa dessa när man känner till sin egen dykutrustning på ett Scubadyk.

4. Mest ekonomisk i längden

När du äger din egen dykutrustning kan du ta den med vart du än reser i världen där du vill Scubadyka. Du kommer inte att behöva betala för att hyra dykutrustning längre.

5. Valfriheten

Du kommer att känna dig fri att kunna åka och dyka när du har lust utan att tänka på vart du ska hyra din dykutrustning. Det är praktiskt att ha sin egna dykutrustning och dessutom är det roligare att ha sitt eget.

Min första dykutrustning

Det kan vara svårt att inhandla sin din första dykutrustning! Vad ska man ha? Hur vet du vad som passa dina behov?

Den bästa dykutrustningen för nybörjare vid Scubadykning kan du köpa online hos oss på DIVERS.se Här finns möjlighet att få vägledning om du behöver och även personlig service för att hitta den rätta dykutrustningen för Scubadykning just för dig! Oavsett om du förbereder dig för ditt första dyk, njuter av sportdykning på din semester eller om du är en erfaren dykare så kan du alltid få råd och hjälp hos oss på Divers.se

Dykutbildning FAQ och ditt PADI Dykcertifikat 2020

Vi kommer att stöda dig under hela processen. Du kan vara säker på är att vi säljer dykutrustning av den absolut bästa kvalité. Det finns alltid ett individuellt behov av vilken typ av dykutrustning som passar dig bäst. Detta kan bero på många olika faktorer tex vart i världen du kommer att Scuba dyka och hur ofta du kommer att dyka osv. Vi kan vägleda dig oavsett vad dina behov är. Vi har dykt sedan 1987 runt om i hela välden och har stor erfarenheten inom dykbranschen, därför kan du känna dig tryggt med våra råd.

Din dykutrustning är den utrustning som du som dykare använder för att kunna andas, hålla värmen, bibehålla orienteringen, och genomföra din hobby under vattnet på ett säkert sätt.

Olika typer av dykaktiviteter kräver olika typer av dykutrustning. Den vanligaste dykutrustningen för andning kallas internationellt SCUBA som är kort för (Self Contained Underwater Breathing Apparatus), då är det dykaren som bär sitt luftförråd själv. (Förr i tiden kallades detta för ”grodman”.)

Dykning med denna typ av utrustning kallas därför Scuba Diving eller på svenska Dykning. Uttrycket apparatsdykning kan också förekomma men är ett gammalt uttryck och förekommer mer sällan nu.

Om man ska dyka säkert som en bra Scuba Diver bör följande utrustning ingå:

DYKMASK (CYKLOP)

Dykutrustning Komplett guide 2021 2

Dykmasken är givetvis en mycket viktig del av dykutrustningen/snorkelutrustningen. Kraven är desamma oavsett användningsområde, masken skall vara tät och ge bästa möjliga synfält. Kvalitetsmasker även kallat cyklop (ett helt glas), består av ett eller flera härdade glas monterade i en ram med silikon eller gummitätningar mot ansiktet. Dykmasken täcker nedre delen av pannan, ögonen, kindbenen och näsan. Under vatten måste masken tryckutjämnas för att kompensera för den ökande kompressionen på större djup, därför är det nödvändigt att den täcker näsan.

Under vatten uppstår ett optiskt fenomen där dykaren upplever att föremålen han ser är både större och närmare. Detta beror på att ljuset bryts olika i luften (innanför masken) än i det omgivande vattnet.

Enklare dykmasker som vanligtvis säljs på badorter och i sportaffärer har ofta en tätning av PVC. Äldre cyklop hade ofta en tätning av gummi vilket var bättre än PVC men inte lika mjukt som silikon och dessutom gav allergiska reaktioner hos vissa användare. Gummi används inte längre som tätning i masker.

 

Silikonet har fördelen att det är väldigt mjukt och bibehåller sin mjukhet i många år och därmed är det ett överlägset material för masktätningar. Silikon är inte heller allergiframkallande vilket givetvis är viktigt. Den vanligaste typen av dykmask eller cyklop har en plastram som har till uppgift att hålla ihop glaset och tätningen. Dykmaskens utvecklingen har gått framåt genom att man helt har tagit bort ramen och fäst tätningen direkt i glaset, så kallad Frameless mask. En ny variant är att man monterar masken med en lågprofilram som förenar det bästa av två världar genom att ge lika bra synfält som en Framless mask och lika stor vridstyvhet som en rammask. Med lågprofilramen vinklas glaset dessutom ofta inåt i nederkant för att ge ett ändå bättre synfält nedåt.

Varför är det så viktigt att köpa en ordentlig dykmask?

En bättre kvalitet håller i flera år. Silikonmask är det starkaste materialet som aldrig blir hårt och uttöjt. Du får med säkerhet en bra upplevelse utan vatten i ögonen.

Instruktioner och råd för din nya dykmask/cyklop:

Vid tillverkningen av masken lämnas en osynlig hinna av silikon på insidan av glaset. Denna hinna måste tas bort för att masken inte ska imma igen. När du har köpt din nya mask ska du först tvätta den på insidan av glaset med lätt slipande tandkräm ( tex vit Colgate ) Gnugga ordentligt på glaset och skölj därefter noga med vatten. Detta gör du bara första gången när masken är ny.

Dykutrustning Komplett guide 2021 3

Dykmasker av s.k. Frameless modell måste gnuggas riktigt ordentligt då de har en tjockare hinna som måste bort. Gör du inte detta kan glaset imma igen under dyket.

För att förhindra att imma bildas så använder du saliv på insidan av glaset. Sprid ut saliven över glaset och skölj sedan ut masken i vattnet. För att masken skall vara imfri är det mycket viktigt att masken är torr innan saliven appliceras samt att masken förblir på plats på ansiktet eller att den är blötlagd efter att ovannämnda procedur är genomförd. Detta gör du inför varje tillfälle du skall snorkla eller dyka. Om du inte gillar tanken på att spotta i din mask kan du köpa immskyddsmedel istället vilket kan kännas lite mer hygieniskt och ger ett betydligt bättre resultat för att hålla din mask klar och utan imma.

 

Efter ditt dyk:

Skölj masken med sötvatten efter användning samt undvik att låta den ligga i direkt solljus.

Vill du veta mer hur du väljer en mask så kan du läsa vår guide: HUR VÄLJER JAG BÄSTA DYKMASKEN ELLER CYKLOP. GUIDE 2020

 

SIMFENOR /Dykfenor

Fenor används för att ge scubadykaren fart i vattnet. Man kan liknar dem vid din motor när du dyker eftersom du inte använder dina armar för själva simmningen när du dyker. Det finns flera olika typer av dykfenor, till exempel helfots-, hälrems- och monofenor. Här kommer vi att vägleda dig i ditt val av fenor!

Idag finns det ett stort utbud av olika simfötter och man brukar dela in de i korta och långa modeller. De har också olika användningsområden och är anpassade speciellt för olika typer av vattensporter.

Simmare använder fenor för att öka hastigheten i vattnet medan dykare använder fenan för att inte belasta benen lika mycket och på så sätt använda benen så lite som möjligt.

Det finns både korta och långa simfenor. Den korta är till för att öka hastigheten i vattnet samt stärka benstyrkan och öka flexibiliteten i fotleden medan den långa simfenan används då man inte ska använda benen så mycket.

Fenor används antingen i par, fäst vid vardera foten, eller enskild så kallad monofena. Monofena används vid fensimning och fridykning.

Parfenor använd i första hand vid dykning och snorkling.

Parfenor förekommer i två varianter: Helfotsfenor (i vilka man trär i bara foten) eller Hälremsfenor (i vilka man bär våtdräktsboots). Den vanligaste varianten är hälremsfenor, då många av de effektivaste fenorna är av denna typ.

 

Hälremsfenor:

Dykutrustning Komplett guide 2021 4

Hälremsfenan eller Halvfotsfenan som den också kallas har öppen häl med en rem som håller den på plats bakom hälen. Fenan kompletteras vanligast med ett par så kallade boots (neoprenskor med hård sula) eller ett par våtdräktssockor.

Hälremsfenor är den vanligaste typen av fena inom dykning och används tillsammans med så kallade våtdräktboots. Här spänner du fast fötterna med en rem. Remjusteringarna och snabbspännen gör av och på tagningen lätt. Oftast är denna typen av fena rakare i designen och inte lika platt som en helfotsfena. Det är viktigt att remmen sitter bra så att du inte tappar fenorna när du dyker eller simmar. Denna fenan brukar vara betydligt klumpigare än helfotsfenan men i gengäld så håller den värmen mycket bättre. Det ger också ett extra skydd då du slipper gå barfota ned till vattnet.

Helfotsfenor:

Dykutrustning Komplett guide 2021 5Helfotsfenor används ofta bara i varma vatten, där man inte behöver våtdräktsboots. Helfotsfenan är var det låter som. En fena vars sko omsluter hela foten och kan kompletteras med en tunn strumpa för att förhindra skav. Fenan är det absolut vanligaste och är för många den första fena man skaffar. Denna typ av fena behöver du bara trä i foten och därför används de främst i varmare vatten. De är alltså inte så vanliga i Sverige utan mest utomlands. Du trär bara på dig den som en vanlig sko, den enda skillnaden är att den har en öppning i tårna. Det positiva med dessa är att de är väldigt smidiga och känns sköna på foten och du kommer känna att du har väldigt lätt att röra dig.

 

 

Spitfenor:

Dykutrustning Komplett guide 2021 6

Denna fenan kan liknas med en stjärtfenan på en knölval. Denna kluvna fenform leverera mer kraft framåt med så lite ansträngning som möjligt. Resultatet av detta blir att du oftast slipper krampkänning vid längre dyk eller vid ansträngande simning.

Splitfins är roliga. De är snabba och manövrerbara. Genom att hålla fenorna i din kropps strömlinjer och med en avslappnade sparka kan du bekvämt täcka mycket mark utan att anstränga dina benmuskler.

På detta viset förbrukas mindre energi vilket innebär mindre luftintag och mindre utmattning, vilket i sin tur ger en roligare och längre tid att spendera under vattnet. Med hjälp av det som kallas “propellerteknologi” tillåter bladets karakteristiska splittrade hydrofoilform att vattnet strömmar mellan och runt vart och ett av tvillingbladen som böjer sig oberoende för att producera framdrivning på ungefär samma sätt som en propeller.

Dessa blad är också vinklade för att ge symmetrisk kraft på både upp och ner slag. Detta bidrar till en jämn och stabil sparkrörelse som får dig att flyta fram utan större ansträngning.

En bra fena med mycket kraftöverföring och power när du behöver det. Du behöver anstränga dig mindre för att få samma effekt som med en traditionell fena.

 

Fenor för fridykar:

Är du fridykare så bör du satsa på en fena som tar dig framåt snabbt utan att du behöver använda så mycket energi. Du ska satsa på fenor som är långa och mjuka. Är du nybörjare bör du dock vara försiktig med dessa då de kräver starka ben och att man har rätt teknik. Fridykare föredrar att använda helfotsfenor och ska du då dyka i kallare vatten rekommenderas att du använder strumpor för att hålla värmen.

 

Monofena:

Monofenan är vanlig vid till exempel fridykning och fensimning. Monofenan skiljer sig markant från övriga fenor då den bara har ett stort, delfinsjärtsformat blad och att båda fötterna sitter fast i fenan. För att ta sig framåt använder man den så kallade delfinkicken. Fenan gör att man kan simma mycket snabbt samt att den medger träning av den djupa bukmuskulaturen på ett mycket effektivt sätt. Under senare tid har fenan fått stor spridning bland fridykare.

Fenor för sportdykare

Är du sportdykare och ska dyka i Skandinaviens kalla vatten ska du använda hälremsfena. Detta på grund av att du också behöver använda dykstövlar/boots. Du behöver dock inte tänka lika mycket på att fenorna ska underlätta simningen eftersom du sällan simmar mycket. Det viktigaste är att de känns bekväma tillsammans med dykarstövlarna/bootsen.

 

Långa simfötter

Långa simfötter ser oftast ut som den klassiska snorkelfenan. De har både en mer flexibel häl och blad och är plattare för att skapa mer vattenmotstånd samt längre och större bentag. Det är vanligt att dessa förlorar sin flexibilitet med tiden vilket innebär att de har en kortare hållbarhet. Dessa rekommenderas främst till fridykare, motionssimmare och nybörjare som vill ha bekväma simfenor som är enkla att få upp farten med.

Korta simfenor:

Korta fenor är oftast inte mycket större än dina fötter och skiljer sig alltså mycket från långa simfenor. De kommer i många olika modeller som till exempel vinklade eller raka kanter beroende på vilken muskelgrupp du vill fokusera på. Eftersom de är kortare är de också stelare och inte lika flexibla. Dock har de en längre hållbarhet än de långa fenorna. De flesta simtränare föredrar dessa fenor eftersom du får en rörelse som är mer lik ett naturligt bentag. Dock passar de bäst för erfarna simmare som har rätt teknik.

Tekniker och simsätt för simfötter/fenor:

Simfenorna ökar kraftigt den möjliga hastigheten genom vattnet när bäraren använder sig av fensparkar. Det finns olika typer av fensparksteknik, varav ”flutterkick” (alternerande bensparkar med ganska sträckta ben) är den vanligaste.

Andra fensparkstekniker är ”frogkicks” (bensparkar liknande de man använder i bröstsim) och ”modifierad flutterkick” (flutterkick med böjda ben där man vickar på fötterna).

Du märker en stor skillnad på din framfart i vattnet om du använder dig av simfenor. Det kallas att man gör så kallade fensparkar. Här följer en närmare genomgång på vilka typer av tekniker som man kan använda sig av:

Flutterkicks

Kallas även bensparkar och innebär att fötterna går upp och ner växelvis hela tiden. Detta är en klassisk dykarteknik. Detta är en väldigt effektiv teknik om du ska simma motströms. Du ska utföra bentagen med så raka ben som du bara kan för att få maximal effekt.

Frogkicks

Kallas även grodan på svenska och innebär att du använder dig av samma teknik som en groda. Det vill säga att du lyfter upp benen så att du har dina knän i 90 graders vinkel. Du skjuter sedan ifrån med benen och glider tills du behöver ta fart igen.

Modifierad flutterkick

Detta är samma som en vanlig flutterkick med en skillnad i att du har böjda knän. Detta gör att simfenorna inte kommer lika tätt på botten.

Snorkel

 

Den perfekta snorkeln finns alltid inom räckhåll när du dyker. Det finns många olika typer av snorklar. Viktigt att tänka på när du väljer en snorkel är att du vill ha en smidig snorkel med flexibelt rör och med självdränerande bottenventil och effektivt vågskydd. Snorkeln ska vara enkel att tömma på vatten och du vill ha ett stort flöde av luft vid inandning så snorkelns övre rör bör ha en stor rördiameter. Ett ergonomiska munstycket som sitter säkert mellan tänderna är att föredra. Detta garanterar en bekväm passform oavsett hur länge du snorklar eller hur lång ytsimningen du har tillbaka till båten eller stranden efter ditt dyk.

På Divers Store kan du hitta kvalitetssnorklar med bra beskrivningar. Snorkelar

Dykboots och dykhandskar

Många underskatta bootsen som bara en detalj men i praktiken det är verkligen inte så. För det första håller bootsen dina fötter varma. De gör också så att du undviker skar från dina fenor. När du har dina boots på dig så skyddar du även dina fötter mot vassa stenar och de minskar halkrisken på blöta båt golv. Handskarna har liksom bootsen en värmande effekt och skydda mot skrap- och skärskador samt vassa dyk stegar.

Föra att skydda fötterna och bibehåller värmen så rekommenderat vi att även använda boots vid snorkling

Vi rekommendera att använda klassiska 5mm dykboots som har en bred tåhätta för högre komfort en plan sula som ger bättre stabilitet och hållbarhet. Robust YKK dragkedja, liksom ett fenstopp på hälen som hjälper till att hålla fenremmen på plats.

 

TORRDRÄKT eller VÅTDRÄKT/ Dykardräkter

Hur man väjer en dykdräkt?

Vet du vad en neoprendräkt är? Ska du ha en våtdräkt eller en torrdräkt? Vad behöver jag för att inte frysa? Det finns mycket att tänka på när du ska börja titta efter en dykardräkt.

Dykardräkter skyddar både dykaren mot till exempel skrapsår och brännmaneter och den marina miljön.

När man dyker med tuber behöver man också ha någon form av dykardräkt. Det finns ett antal att välja mellan.

I Sverige och här uppe i norr finns det en viktig aspekt att tänka på när man ska välja sin dykardräkt

Vi ska här försöka leda dig igenom alla delar av en dykardräkt, och vad du behöver tänka på.

 

Torrdräkt

Det finns s.k. skaldräkter samt neoprendräkter. Skaldräkterna är tillgängliga i flertal olika material, bland annat trilaminat och vulkaniserat gummi. Skaldräkterna har samma egenskaper oberoende vilket djup man är på. Dessa torrdräkter behöver ett varmare underställ oftast.

Neoprenmodellen komprimeras på större djup och är därför inte att rekommendera för djupdykning. Fördelen med dessa är att de är lättare att dyka med i avseende att den inte kräver ett underställ på sommaren.

Gå in på DIVERS STORE så hittar du många olika varianter på torrdräkter med beskrivningar.

 

 

Men vad är det då för skillnad på en dräkt som kostar 1700 kr och en som kostar 4000 kr? Framför allt kan man säga att du betalar för kragsystem, passform och elasticitet. De dyraste dräkterna har ett bättre kragsystem vilket gör att mindre vatten kommer in och därmed är den varmare. Man använder sig också av en annan typ av mönsterpassning med fler kurvor i panelerna som gör tillverkningsprocessen mer komplicerad. Men den absolut största skillnaden är i gummit och sömmarnas elasticitet. De finaste dräkterna är så mjuka och följsamma att det är svårt att beskriva – det måste upplevas. Att röra sig i en supermjuk dräkt kräver mindre energi – därmed blir du rörligare, uthålligare och mer explosiv. De dyrare dräkterna har också oftast ett extra foder som ger extra värme. 1 2 3 4 Sömmar och foder gör skillnad Kvaliten på neoprenet, tjockleken och eventuell användning av foder gör skillnad för värmen i dräkten. Sättet att sätta ihop dräkten och vilken teknik man använder påverkar också och gör enorm skillnad.

 • Limmat och tejpat: Man sätter helt enkelt ihop dräkten utan att använda tråd. Dräkten limmas och förstärks med en tejp. Denna teknik används idag på de mest avancerade dräkterna. Ger en dräkt med maximalt flex och värme.
 • Blindstitch sömmar: Med detta alternativ så limmar man ihop delarna, därefter syr man halvvägs in i neoprenet (man går alltså inte hela vägen igenom och får därför en tät söm) Ett varmt och bra allternativ.
 • Flatlock: Här syr man igenom två omlottliggande bitar. Denna teknik ger en stark och slitstark dräkt. Dock läcker denna söm in vatten. Används på enklare dräkter för använding under sommaren. 4
 • Overlock: Här sätter man ihop två kanter av neoprenet och syr ihop dem lite lätt med tråd. Sömmen ser ut som på en sweatshirt ungefär. Detta är det billigaste och enklaste sättet att sätta ihop en dräkt på

Underställ

Hur väljer jag rätt underställ?

Frågor du bör ställa dig när du ska välja ditt underställ är:

Var ska jag dyka?

Varma eller kalla vatten?

Vilket underställ du väljer har mycket att göra med din personliga acceptans för kyligt vatten.

På sommaren kan det räcka med ett tunnare underställ. Ska du dyka i kallare vatten ska du ska välja ett tjockare underställ. Är du helt osäker så går det självklart att kontakta oss för mer hjälp. Men här radar vi  upp dessa från underställ för de kallaste till de varmaste så du kan få någon form av hänvisning. Annars är det är bara att ringa oss och rådfråga. ; )

Rekommendationer:

Scubapro K2 LIGHT Herr och Dam

Underställ till TORRDRÄKT! Den nya K2 håller dig varm medan du dyker med din torrdräkt. Sportig och modern design. Dessa underställ finns i tre olika tjocklekar: Light, Medium och Extreme för att passa olika värmekrav.

Understället BZ 200 passar sig bra för kallt vatten. Understället använder sig av högkvalitativt, komprimerat Thinsulate. Den typen av isolering absorberar mindre än 1% fukt i relation till sin vikt. Det yttre lagret är gjort av 100 % Polyamide. Matrialet är tåligt, andas och är glatt.

Understället BZ 400X är det varmaste understället Santi har att erbjuda. Det är gjort för att dyka i temperaturer under 7°C. Det är också passande för långa, djupa dyk med deco. Isoleringen är komprimerad vilket gör att den är förhållandevis tunn trots att den är så varm. Understället har även ett skyddande ytterlager av polyamid med polyesterförstärkningar på områden som utsätts för skada.

 

Torrdräktskurs:

Torrdräktskurs rekommenderas för dykare som inte tidigare dykt med torrdräkt. Man behöver lära sig hur man kan kompensera luftvandring samt hur man häver omfattande luftvandring till benen, något som kan leda till uppflyt.

 

Torrdräkter förr och nu

På 80-talet köpte jag min första torrdräkt! Det var en vikingdräkt och på den tiden ansågs den vara den bästa torrdräkten som tillverkades i värden. Den var gjorde i samma material som dräkter som tillverkades för 75 år sedan. Den ansågs vara pålitlig, lätt att laga man var torr och varm i den. Den var tillverkad för att kunna stå emot många timmars arbete på havsbotten med att svetsa eller byta mörningar på oljeplattformar. Dykdräktens Akilleshäl var dock att den var stel och hade ingen flexibilitet, man blev väldigt orörlig i den. Man kan säga att även idag är den populär inom yrkesdykare. Men dräktens slitstarkhet har sitt pris! Rörligheten! När man är fritidsdykare eller rekreationsdykare så stå man inte stilla på en plattform och utföra ett arbeta. Som fritidsdykare eller rekreationsdykare vill man kunna röra sig fritt och se allt som finns runt om kring i den fantastiska undervattens välden. Vi vill kunna simma runt hela tiden och bära med oss utrustning så som undervattenskameror, dyklampor mm. Dessutom vill vi inte rör upp havs eller sjöbotten. I de nya dräkterna får vi större rörelsefrihet och kan använda oss av olika bensparkar för att ta oss fram och för att undvika att röra vid havs eller sjöbottnarna. Vi anväder oss av grodsparker och korta ”flutter kiks” vilket var en omöjlighet i de gamla dräkterna. Dagens dräkter erbjuda en enormt rörlighet och flexibilitet båda i benen och i underarmarna. Dykdräkterna idag är tillverkade i helt nya material, de är sydda på ett helt nytt sätt vilket gör att flexibiliteten är otroligt mycket bättre än sina föregångare.

 

Med dessa olika egenskaper så får man idag dräkter med längre livstid, mer rörlighet och dräkter som torka fortare efter dyken.

Förr i tiden hade i princip alla dräkterna dragkedja i ryggen. Idag finns de många fler alternativ. Bland annat dragkedjor som stängs på diagonalen fram på dräkten, från höger till vänster eller från vänster till höger. Men självklart föredrar många fortfarande att ha dragkedjan i ryggen.

De sista sex åren har jag använt en torrdräkt från Santi! Modellen heter Santi Emotion. Efter att ha använt Ursuk, Bare, Viking och watterprof så tycker jag att Santi Emotion är den bästa och mest kompletta torrdräkten. De andra dräkterna är ok men med Santi får du verkligen mer för pengarna. Santis torrdräkter är i en klass för sig. extremt bekväma, lätt att ta av o på sig. Det är verkligen den finaste och bästa dräkt jag har haft på mig under alla år.

 

Hur väljer och beställer jag min Torrdräkt?

 1. Man börjar på vår sida Divers Store Länk: Divers Store Här väljer ut den torrdräkt som passar dina önskemål bäst. Vi har grundliga beskrivningar när du klickar på respektive dräkt. Tänk på att om du vill ha en skräddasydd dräkt efter just din kropp är det en Santi dräkt som du ska välja.
 2. Sen tittar du på filmen: Hur jag mäter mig själv. Länken till filmen hittar du här: Länk divers
 3. Skriv ut formuläret och fyll i dina personliga mått.
 4. Skicka den till oss på. info@divers.se
 5. Vi kontaktar dig ang. dina mått och ditt val av Torrdräkt.

 

Våtdräkter

Temperaturen på vattnet som du ska dyka i avgör oftast vilken typ av dräkt som är bäst för dig. Våra våtdräkter varierar i tjocklek mellan 1,5mm – 8mm. Om du inte tror en våtdräkt kommer att hålla dig tillräckligt varm ska du nog välja en torrdräkt med tillhörande underställ istället.

 • Torrdräkt eller 7mm + 5mm semidry dräkt om du dyker i vatten från 5-22 grader Celcius. (Svenska vatten.)
 • Helkropps våtdräkt 5 mm om du dyker i vatten mellan 20 till 29 grader Celsiuc
 • Helkropps våtdräkt 3mm alternativt 3mm shorty om du dyker i vatten från 25 till 28 grader Celsius
 • Bodysuit/Uv-kläder om du dyker i vatten mellan 28 till 32 grader Celsius

 

För lågintensitetssporter såsom dykning så behöver man en tjockare dräkt än vid högintensiva aktiviteter som t.ex. simning vid motsvarande vattentemperatur. Ovanstående rekommendationer gällande val av torrdräkter och våtdräkt vid olika vatten temperaturer  men kan givetvis har en stor individuell avvikelse.

Rådgör med oss på Divers.se innan du köper din Torrdräkt/Våtdräkt!

 

ANVÄNDNINGSOMRÅDE:

I vårt stora sortiment av våtdräkter och tillbehör hittar du dräkter lämpliga för dykning, surfing, vindsurfing, kiting, vattenskidor och wakeboarding. Vid valet av dräkt är det väldigt viktigt att du gör klart för dig själv vad dräkten skall användas till och vilka krav du har när det gäller värme och smidighet.

STORLEK:

Tänk på att dräkten skall sitta som ett andra skinn. Inte för liten och absolut inte för stor. Vår stora erfarenhet av våtdräkter gör att vi kan hjälpa dig att hitta rätt storlek och dräkt.

Olika tjocklekar och dräkter för olika användningområden: Självklart är det så att man vill ha så lite som möjligt på sig när man är i vattnet. Därför finns det dräkter med olika tjocklekar tillverkade i olika tekniker. En optimal dräkt för rådande förhållanden är det optimala.

 0,5-1,0 mm dräkter:

Uv- kläder eller bodysuit.Dessa plagg skall väl egentligen inte kallas våtdräkter. Plaggen i denna tjocklek skyddar mot skavsår och sol samtidigt som de ger lite extra värme. Dessa tunna plagg används i tropiska vatten men kan också användas under en tjockare dräkt som förstärkningsplagg.

2,5 mm dräkter:

Typiska 2,5 mm dräkter är shorties. Dessa dräkter är för dig som vill ha lite extra värme i varmare vatten.

3/2 mm dräkter:

Dessa dräkter är 3 mm tjocka i kroppen medans armarna är 2 mm. Denna typ av dräkt är grymt populär för dykare och surfare vid atlantkusten och den funkar superfint härhemma på sommaren. I denna kategori finns så väl enkla billiga dräkter till riktigt avancerade dräkter. Skillnaden på dessa är också enorm. En 3/2 mm dräkt med enkla sömmar funkar i varma vatten, medans den mer avancerade med täta sömmar och värmande foder funkar långt in på hösten och utmärkt i ca 13 gradiga vatten.

4/3 mm dräkter:

4/3 mm har blivit mer och mer populära i Sverige de senaste åren. Skillnaden är ganska stor mot en 3/2 mm då man i denna dräkt får en dräkt med 3 mm tjockt neopren i armarna. Den extra mm gör mycket för värmen. Samtidigt är denna dräkt lite smidigare än en 5/3 mm dräkt. Då många idag har en vinterdräkt med integrerad huva så har 4/3 visat sig komplettera denna dräkt utmärkt. Tänk på att sömmar, neoprenkvalite och foder påverkar värmen.

5/4 mm dräkter:

Den bästa allrounddräkten i Sverige. Om du söker en dräkt som funkar från tidig vår till sen höst så lägg dina stålar på en 5/3 dräkt med täta sömmar. Då får du en varm och bra dräkt med stort register. Kompletterar du den sedan med skor, väst med huva och handskar så kan du även köra vintertid. Vinterdräkter med huva 6/5/4 dräkter Dessa dräkter har öppnat upp för en helt ny säsong. Så länge vattnet ligger öppet så kan man numer faktiskt surfa utan att frysa. Dessa dräkter är gjorda för riktigt kalla förhållanden och använder därför de bästa materialen och tekniska lösningar som finns. Dessa dräkter finns i lite olika tjocklekar, där de tjockare alternativen är varmare och där de tunnare ger bättre rörlighet

 

 

Våtdräkt till dykning och vattensport

Till vattensport såsom dykning, wakeboard, vattenskidor, surfing, kite o.s.v. så använder man ofta en 3mm hel våtdräkt eller shorty under sommarperioden och en 5mm våtdräkt under vår och höst. Det går givetvis bra att använda en 5mm våtdräkt även under sommarmånaderna. Vid vattensport så har man även en fördel av att våtdräkten är helt vindtät vilket ger ett bra skydd när man står upp och åker.

 

Hur väljer jag min våtdräkt?

Att välja rätt våtdräkt kan verka svårt i början. Med denna enkla guide vill vi på Divers.se hjälpa dig att hitta rätt. Våtdräktens egenskaper avgörs av kombinationen mellan tjocklek, passform och extra foder. Dessa faktorer kommer att avgöra hur varm dräkten är och vilken prestanda den ger i olika temperaturer. En våtdräkt är gjord av neopren som enkelt förklarat är en flexibel gummiblandning. Neoprenet varierar i tjocklek vilket gör att man kan anpassa den till olika vattentemperaturer. Kallare vatten kräver ett tjockare neopren för bättre isolering. Neoprenet kan ha olika flexibilitet vilket ger bättre passform och rörlighet. Flexibiliteten påverkar dock inte värmeförmågan nämnvärt. Våtdräkter är oftast en kombination av två eller tre olika tjocklekar. Om man säger att en våtdräkt är 5/3 så menar man att dräkten är 5 mm tjock på kroppen (för att ge värme åt kroppens mest vitala delar) och 3 mm i armarna (för bättre rörelseförmåga)

Dragkedja på ryggen eller på bröstet?

Det vanligaste och mest traditionella är att dräktens dragkedja sitter vertikalt på ryggen. Vilket är det bästa alternativet för dykare. Dräkter med dragkedja på ryggen är lättare att ta på och av. De flesta våtdräkter med dragkedja på ryggen har idag ett extra lager neopren på ryggen som fungerar som ett vattenstop.

Vissa föredrar att ha en dragkedja på bröstet eftersom man då får en hel panel över axelpartiet vilket ger bättre rörlighet och mindre vattenläckage. Olika dykare föredrar de olika dragkedjssystemen av olika skäl.

 

Skötselråd för våtdräkter

Eftersom våtdräkter är tillverkade i ett gummimaterial så är det bästa att förvara dräkten hängande, mörkt, svalt och torrt. Den bör inte förvaras i minusgrader. Efter användning så kan man med fördel skölja dräkten i sötvatten och vid behov tvätta den med såpa eller handtvättmedel. När dräkten packas så är det bästa sättet att rulla ihop den. Börja rulla dräkten från benen och uppåt, avsluta med att vika in ärmarna.

 

 

UV-Kläder/RASHGUARDEN

UV-kläder är ett litet tillbehör som ofta glöms bort av oss nordbor. Rashguarden är framtagen för att användas närmast kroppen för att du skall slippa skavsår samt skydda från solen. Om man bara har en eller två veckor inplanerad semester så rekommenderar vi starkt att man skyddar sig mot solen och skavsår. Skavsår och solen kan lätt förstöra en eller flera semesterveckor. Den lilla investeringen som tröjan och byxan eller Streamern kostar kan ge dig en helt ny känsla av din gamla dräkt och bli ett bra solskydd när vädret tillåter. Tänk också på att det är betydligt bättre för miljön att använda en rashguard än att kleta på sig massa solskyddsprodukter som sköljs av i våra hav.

 

 

Dykhuvor

Kroppen reagerar på kyla och värme genom att reglera flödet av blod till olika delar av kroppen såsom händer, fingrar och fötter. Men kroppen kan inte justera blod till huvudet.

Ju kallare det blir desto mer värme förlorar hela din kropp från huvudet genom strålning. Upp till 60% av kroppsvärme strålas bort från huvudet. Därför är det viktigt att hålla huvudet varmt! Använder du en huva under dina dyk blir hela din kropp varmare.

DIVERS STORE har ett brett utbud av olika huvor som uppfyller alla krav och önskemål för dykning i alla förhållanden oavsett om dina kommande dyk kommer att ske i iskallt eller tropiska vatten. Du håller värmen effektivt med en huva från våra leverantörer.

 

REGULATORPAKET

 

Sv. Dykregulator eller Eng. Regulator

En regulator är en anordning som omvandlar andningsluft från ett högt gastryck till ett lägre. Inom dykningen används en regulator i två steg:

Det första steget (first stage eng.) omvandlar gasen till ett tryck som är några bar högre än det omgivande vattentrycket.

Vid det andra steget som är en doseringsventil, alltså den delen man andas genom sänks trycket så att det motsvarar lite högre lufttryck än det omgivande vattentrycket.

Venturi

Alla andrasteg använder venturieffekten för att öka effekten i andrasteget dvs göra den mer lättandad och leverera mer luft. Genom att rikta luftflödet genom regulatorn mot dykarens mun och därmed genom venturieffekten så ger den ett större sug på membranet, som i sin tur buktar in mer och öppnar ventilen mer. Denna effekt användas för att justera inställningarna på regulatorn vid service. På finare regulatorer så kan dykaren själv under dyket vrida och finjustera på ett litet vred för att anpassa denna justering.

Balanserad eller obalanserad

En regulator kan vara balanserad eller obalanserad. Detta innebär att om den är byggd så att den ständigt levererar samma mängd luft/gas oavsett trycket i flaskan så är den balanserad, medan en obalanserad är en enklare och oftast billigare form av regulator och levererar mindre luft/gas när trycket i flaskan sjunker.

Reserv regulatorn/Octopus

Reserv regulatorn eller octopus som den även kallas har en gul slang och är oftast obalanserad. Detta är en enklare och billigare regulator som användas endast i nödfall och har inom recreationsdykning är det rätta kvalité för din reserv regg. Vi rekomendera en Scubapro R195 för detta jobbet.

DIN eller YOKE kopplingsanslutning

Ett förstasteg ansluts till flaskans kran genom en DIN- eller yoke-koppling. DIN-kopplingen finns dessutom i två versioner, en för 200 bar och en för 300 bar. Yoke-kopplingen finns endast för 200 bar

Den Bästa Regulatorn! En finare och dyrare dykregulator är lättare att andas genom.

När man ska köpa sin egen regulator ska man satsa på den lite dyrare varianten. Den har en betydligt högre kvalitet och är betydligt lättare att andas genom. Att din regulator är lätt att andas genom är viktigt eftersom du då förbrukar mindre energi vilket i sin tur leder till att du använder mindre luft. På så vis ökar du din bottentid tid vid varje dyk och du kan njuta lite längre av undervattensvälden. Dessa REGULATORPAKET är också mest slitstarka och framför allt oftast gjorde av lättare material och är balanserade i både första och andra steget.

När det gäller regulator ska man tänka på kvalité. Begagnade regulatorer kan vara väldigt dyrt att lämna på service speciellt om dom inte har tagits om hand på rätt sätt tidigare eller legat väldigt länge utan att den varit inlämnad på service. Här finns det tips på ett par regulatorer som är riktig bra men inte allt för dyra.

Vi rekommendera Scubapro´s regulatorer för att dom är extremt lätta att andas genom och de har 2 års serviceintervall vilket gör att de är billigare i driftskostnader jämfört med andra likvärdiga regulatorer. Lite dyrare i inköp men billigare under hela dess livslängd.

Detta är bara klicka på länken här:

Scubapro G260 | Scubapro S600 | Scubapro S600 ti | Scubapro C370

 

Dykflaska(Gasförråd)

Dykflaskan är ditt luftförråd och är den mängd andningsluft som du har med dig som dykare under ett dyk. Luften (Gasen) kan förvaras i en eller flera dykflaskor som i sin tur kan ha olika volymer. De vanligaste flaskor för nybörjare är lång 12 Liters 232 bar, eller kort 12 Liters 232 bar, 15 Liters 232 bar, 10 Liters 300 bar, och 8 Liters 300 bar. Storleken på ditt gasfårråd eller dykflaska väljer du efter din personliga luftförbrukning.

Andningsgasen är vanligtvis luft, men det finns även Syre/kväve blandning med något högre syreinnehåll än vanlig luft som kallas Nitrox. För att få dyka med Nitrox behöver du en speciell utbildning. Nitrox är att rekommendera både av säkerhetsskäl och för bättre komfort. Mer om denna utbildning hittar du här PADI Nitrox utbildning på Divers.se.

Andra tekniska gas blandningar

Det finns andra gasblandningar av syre, kväve och helium. Denna blandning som innehåller alla tre gaserna kallas trimix. En blandning av syre och helium kallas för heliox.

Besiktning av din dykflaska

En viktig säkerhetsregel är att veta att din dykflaska ska besiktigas var 5 år och enligt lag visuellt inspekteras varje år av en dyktekniker. Vi kan utföra dessa inspektioner åt dig, det är bara att kontakta oss så löser vi det.

 

DYKVÄST (BCD) / Vinge

Skillnaden mellan en BCD-väst/jackväst och en vinge är att vingen har flytkroppen på ryggen för att frigöra plats på bröstet och magen till annan utrustning som behövs vid viss vrakdykning eller dyk i öppna vatten.

BCD eller Jackvästen

Har sin flytkraft runt hela överkroppen vilket gör att du får en behaglig ställning såväl under dyket som vid ytan vid avslutat dyk. Båda varianterna har sina för- och nackdelar som måste vägas in på vilken typ av utrustning den skall användas tillsammans med och vilken typ av dykning du skall göra. Rådgör med oss om Du är osäker!

Dykväst

Också kallad BCD (Buoyancy Control Device) eller BC (Buoyancy Compensator), är en viktig del av din dykutrustning. En Dykväst (BCD) används för att avväga dykaren i vattnet. Västen har en inbyggd luftblåsa som expanderar när luft släpps in och ger dykaren ökad lyftkraft. Dykaren stiger på så vis uppåt. När luft släpps ut minskar blåsans volym och dykaren sjunker. Västen används även för att bära dykflaskan.

Det finns även västar som har en liten (0,35 – 0,4 liter) västflaska för oberoende fyllning av västen, och möjlighet till nödandning i fall man får luftstopp på det ordinarie luftsystemet.

Man kan tömma västen genom en eller flera dumpventiler, eller med hjälp av en lågtrycksinflator. När dykare befinner sig i ytläge brukar dykvästen i regel vara helt uppblåst för att dykaren ska kunna flyta, vila, simma eller hjälpa andra.

BCD/Jackvästen

Är den klart vanligaste modellen idag. Den liknar en ärmlös jacka och håller dykflaskan på plats. En annan typ är Vinge som används främst av tecdykare som dyker med dubbelflaskor. Den finns i modeller med olika storlek för dubbelflaskor eller enkelflaska.

Dykvästen är konstruerad antingen som enkelsäck eller som dubbelsäck. Enkelsäcken fungerar både som luftsäck och som skydd. Dubbelsäcken består av en inre säck (oftast av polyuretan) där luften finns, och en yttre säck av nylon som skyddar den inre säcken. Enkelsäcken är den vanligaste. Dubbelsäcken är lite dyrare, men mer robust och lättare att laga.

En bra dykväst skall uppfylla följande:

 • Innehålla tillräckligt med luft för att få tillräcklig flytkraft.
 • Möjlighet till manuell uppblåsning.
 • Vara försedd med lågtrycksinflator med slang med stor diameter.
 • Ha en övertrycksventil som förhindrar att västen spricker om trycket blir för stort.
 • Den skall vara bekväm och vara strömlinjeformad.
 • Den ska kunna justeras efter storlek på dykaren.

Övriga finesser hos en dykväst kan vara följande:

 • Förvaringsficka
 • Fästen för slangar och dykkniv
 • Ringar för att hänga utrustning i
 • Integrerat viktsystem

 

DATOR eller Dykdator        

Vilken dykdator skall jag välja?

Dykdator eller dykklocka behövs för att man inte skall överskrida den bestämda dyktiden man uppgett till dykledare eller annan ytpersonal (ex. räddningsdykare). Om man skulle missa tiden så måste man göra ett obligatoriskt säkerhetsstopp. Hur länge det skall vara beror på hur för länge under vattnet man varit, och hur mycket luft man har kvar.

Med klockan kan man också pejla in hur länge man kan dyka för att hinna tillbaka till uppstigningsplatsen innan luften tar slut. Skall man göra flera dyk samma dag behöver man noga veta tiden ner från ytan och tiden upp. Dykuppstigningstid räknas från det att dyket avbryts och direktuppstigning påbörjas.

Man behöver veta vilken ytintervall som krävs, det vill säga hur lång tid man skall vara på ytan innan man kan göra nästa dyk. Annars är risken att man inte har koll på mängden kväve som bildats i blodet.

Om du är nyfiken på de tekniska hjälpmedel som finns för dykning så kan du ta en titt på DIVERS hemsida? Bra tänkt, du har nämligen kommit till helt rätt ställe! Har du problem att välja bland alla dykdatorer och instrument som finns tillgängliga på marknaden idag? Det är fullt förståeligt.

Det finns ett enormt utbud av utrustning från olika tillverkare och hur ska du veta om en djupmätare från Scubapro, eller Cressi med flera är det bästa valet för dig? Låt oss på DIVERS STORE hjälpa dig. Berätta vad du vill ha, vilka dina förväntningar är och vad du vill åstadkomma.

Utifrån dina förutsättningar och behov kan vi sedan hjälpa dig att hitta den djupmätare, kompass eller dykklocka som passar bäst för just dina behov. Om vi exempelvis tittar på våra dykdatorer, så är de ultralätta, trendiga, stryktåliga och dessutom säljs de för ett överkomligt pris.

Vad mer kan man önska sig? I vårt lager har vi också ett stort antal dykrelaterade accessoarer som du förmodligen inte ens visste fanns! Gå igenom vår sektion ”Dykdatorer och instrument”, så kommer du att hitta information och detaljer som fördjupar ditt dykintresse ytterligare. Lev och andas dykning med oss på DIVERS.se !

KOMPASS

Precis som på land används kompassen under vattnet för att navigera. Kompassen är viktig eftersom man lätt tappar orienteringsförmågan under vattnet. Om man navigerar med hjälp av strömmar, så kan dessa ändras på olika djup och temperaturer. Därför är kompassen mer tillförlitlig. Är den inbyggd i dykkonsollen så kan den lätt hänga sig och det måste man ha koll på. Navigera man med en kompass då slippar du dessutom långa ytvattens simningar.

Hur man använder en undervattenskompass?

 1. Att använda en undervattenskompass är annorlunda än att använda en kompass på land. Även om du vet hur man använder en kompass så måste du fortfarande lära dig att använda en undervattenskompass.
 2. Hitta en kompass som passar dina behov. Det finns många undervattens kompasser men du måste hitta en som är lätt att förstå. Helst ska det vara någon som är lätt att läsa och som har stora pilar och siffror.
 3. Öva med din kompass på land innan du använder den under vattnet. Du behöver också träna på att hålla kompassen i rätt nivå.
 4. Kontrollera att din dykutrustning inte har något järn i den. Du kan kontrollera varje bit genom att hålla det upp till kompassen och se om något händer. Om den gör det måste du se till att denna utrustning är långt borta från kompassen när du tar ut en riktning.
 5. Lär dig förstå delarna av en kompass. Det finns ett flytande kort med en pil som pekar norrut. Det finns gradtal från 0 till 360 grader och kompassen är fyllda med vätska, de har ett styrstreck och en roterande bezel .
 6. Ta ut en kurs med din kropp med hjälp av styrstrecket. Flytta på ramen så att pilen markerar riktning dit nålen pekar.
 7. Kontrollera din kompass ofta när du simma så du är säker på att du håller rätt kurs. För att återgå till ditt ursprungliga läge vrid kroppen tills kompassen visar att du går i motsatt riktning.

 

Här på denna länken kan du hitta olika kompassmodeller:

 

MANOMETER

En manometer används för att mäta det kvarvarande trycket i flaskan. Genom att mäta trycket ser man dels hur mycket luft som det är från början och med hjälp av det kan man räkna ut när flaskan är halvtom och det är en viktig del att ta vara på vid dykning. Kolla in vårt stora sortiment av instrumenten. Vi erbjuder ett stort urval av Manometrar. Köp din dykutrustning online på DIVERS STORE

DYKLAMPA /Dykbelysning

Dyklampor som lyser upp ditt dyk!

Dyklampan är en viktig del i utrustningen i synnerhet när man dyker i våra nordiska vatten. Även på dagen är det bra att ha en dyklampa på sig. Sikten kan försvinna snabbt då också. Klippskrevor kan vara nästan lika mörka på dagen som på kvällen.

Dyker man på natten skall man minst ha en extra dyklampa med sig, även om dykkompisen också har en lampa.

Eftersom vattnet fungerar som ett filter, filtreras färgerna snabbt bort med ökat djup. Redan på 10 m djup är nästan alla de varma färgerna helt borta. Ljuset från din lampa hjälper dig att få tillbaka färgerna. På 10 meters djup börjar våra vatten bli mörka och på 30 meter under molniga dagar finns det inte mycket ljus kvar. Därför är det nödvändigt att använda en bra lampa.

Dykbelysning delas in i två olika kategorier. Den ena är primärlampa vilken är din huvudlampa. Primärlampans uppgift är att förse dig med det bästa ljuset.

Den andra kategorin kallas för backup lampa. Dessa lamporna är mindre och är tänkta som en reservlampa om din primära skulle slockna. Det finns många olika sorters dyklampor och valet av rätt lampa är därför inte enkelt. Vi hjälper dig att välja rätt lampa!

Här kan du hitta din bästa dykbelysning i våra sortiment. Länk: DYKLAMPOR

 

BLYVIKTER/ dykvikter

Blyvikter motverkar den naturliga flytkraften en person och dykutrustningen har så att man kan stanna under vatten utan att varken sjunka eller flyta.

Viktsystem

Viktsystem är en annan benämning på blyvikter. Viktsystem är benämning på ett system för att hantera dykarens vikter för avvägning i vattnet. Den enklaste formen är ett viktbälte med blytackor som kan dumpas genom att man öppnar ett enkelt spänne om man skulle behöva.

Vanliga blybälten och blyvikter har fått ett oförtjänt dåligt rykte i förhållande till dyrare och mycket mer avancerade lösningar. Vad vi gillar med de vanliga blyvikterna är att de är enkla, robusta och billiga.

Blyvikterna är försedda med två spår för att på ett enkelt sätt kunna träs på ditt viktbälte. Vikterna är även tillräckligt små för att enkelt få plats i intrigerade viktsystem i västar och viktfickor.

Viktsystem finns i många olika former exempelvis mjuka viktbälten med blyhagel, bälten med hängslen för att avlasta höften ovan ytan, integrerade viktfickor i en BCD, kombination av dumpningsbara vikter och trimvikter för att justera viktfördelningen, och i teknisk dykning vikter som fäst på flaskor eller ryggplatta, mm.

Som sagt tidigare blyvikterna kan bestå av hagel eller solida vikter. Vikterna är fästa i bältet så att man snabbt kan släppa dem i en nödsituation en så kallad ”höger hand release” och därigenom få man bättre flytförmåga. Vikterna sitter placerade antingen på ett bälte, i fickor på dykarvästen eller i viktfikor på luftflaskorna. Har man en tjockare dykdräkt för kallare vatten kan tyngre vikter behövas, såvida inte den övriga utrustningen också väger mer, (som vid tex grottdykning.) En torrdräkt kräver i regel mer bly än en våtdräkt.

 

Hur mycket bly/dykvikter behöver jag?

 1. Din kroppsvikt och din kroppsmassa (vikt/längd) avgör valet av vikter.
 2. Vattnet: Havsvatten (saltvatten) ger dig större flytkraft (du behöver mer vikt) än i sötvatten.
 3. Din våtdräkt: Beroende på tjockleken på din dräkt (neoprenets tjocklek) flyter du bättre eller sämre.
 4. Om du dyker med flaskor spelar deras tyngd in på valet av vikter: Ju mer luft du förbrukar, desto lättare blir din flaska, vilket resulterar i att du flyter uppåt.

 

Avvägnings kontroll 

Att kontrollera avvägningen i ytan är en obligatorisk övning som du lär dig på varje grundkurs. Tyvärr glömmer många bort den efteråt. Du bör kontrollera och göra en avvägning varje gång du ändrar på utrustningen. Speciellt viktig när du använder ny dräkt eller en annan dykflaska än du använt tidigare.

Så här gör du en avvägningskontroll:

Lägg dig i ytan på ett ställe där du inte bottnar. Det är lämpligt att vara i närheten av en båt eller en badbrygga. Med all utrustning på plats släpper du ut all luft ur västen. Sedan  justerar du mängden bly tills du ligger med vattenytan i ögonhöjd när du har fyllda lungor. Din dykkompis kan hjälpa till med att hantera lösa vikter. Du ska ha precis så mycket bly att du nätt och jämnt sjunker när du andas ut helt.
Kontrollen är bäst att genomföra i slutet av ett dyk. Då är ju flaskan två till tre kilo lättare i vattnet beroende på hur mycket luft du har förbrukat. Alltså kan du sedan vara säker på att kunna hänga kvar på säkerhetsstopp med bara 30 bar kvar i flaskan.

För att blir bättre på avvägnig är det rekommenderat att gå en avvägninskurs

Här har du länken till kursen: PADI Peak preformanse bojancy

Kolla in vårt stora sortiment av bly, dykvikter och viktsystem för olika typer av dykning.

 

KNIV eller skärverktyg

Bättre att ha en dykkniv och inte behöva använda den än att inte ha en dykkniv och behöva använda den. Så går ordstävet, och det finns en hel del sanning i det. Dykkniven är ett oumbärligt verktyg för seriösa dykare och en säkerhet och trygghet att bära med sig under dyket. En dykkniv behövs främst för risken att fastna i nät, ankarlinor eller dylikt. Dykkniven är en utrustning som nästan aldrig behövs, men som bör finnas med. Den bör ha sågtänder och placeras säkrast på benet. Dykknivar finns i olika stilar och storlekar, både långa och korta blad av slitstarka, korrosionsbeständiga metaller och med ett urval av skäreggar för att hantera olika situationer. Den enda frågan är, vilken dykkniv är bäst för dig?

 

VISSELPIPA / signalanordning

En visselpipa eller blåssignalanordning som en Diver allert plus bör sitta lättåtkomlig och endast användas i nödfall. Du kan använda den när du har svårt att komma i kontakt med övriga dykare eller dykbåten när övriga nödsignaler och handsignaler inte har hjälpt. Diver allert plus kan även höras under vattenytan vilket gör det enklare att komma i kontakt med dina dykkamrater om du skulle få problem. Fördelen med en Dive allert plus är att den kopplas på din lågtryksinflatorslang som sitter mellan din iflatorslang och din dykväst inflator där den är lättåtkomligt. Diver allert plus eller visselpipor och andra signal anordningar kan du hitta på DIVERS STORE.

 

DYKFLAGGA/Dykboj

I Sverige används signalflagga A. Den är blå och vit och den skiljer sig från den internationella dykflaggan som är röd och vit. Båda kan du se på bilderna. Dykflaggan skall vara med om man dyker i privat sällskap. Om du dyker med en organiserad dykfirma ansvarar de för att ha med en dykflagga. Dykflaggan varnar båtar för att inte gå inom dykområdet, men det gäller även att dykarna ser till att hålla sig inom dykområdet så att de inte sticker upp huvudet utanför området. Det är ovanligt att dykare skadas av ”främmande” båtar.

Allmänna rekommendationer:

Man rekommendera att hålla sig inom 30 meter från dykbåten där dykflaggan är placerad.

Dyker du med en dykboj är rekommendationen att hålla sig inom 15 meter från dykbojen

 

YTMARKERINGSBOJ (SMB)

En SMB eller Surface Marker Bouy = Ytmarkeringsboj. Används för att personer ovan vattenytan skall kunna se var dykaren befinner sig

Med tanke på att de flesta olyckor och tillbud sker på och nära ytan, kan det vara en god idè att skjuta upp en SMB från alla dyk i öppet vatten för att informera ytan om att du håller på att göra en uppstigning till ytan.

SMB kurs: Kursen lär dig massor med tricks för att hantera din SMB på rätt sätt. Många dykorganisatörer kräver numera att du ska skjuta upp din SMB vid dykets slut. Om du planerar att åka utomlands rekomenderar vi starkt att du skaffa din egna SMB och lär dig att använda den på rätt sätt. Alla dykare borde ha sin egen SMB.

Med Divers instruktörer får du under två dyk träna på olika tekniker. Till en början underlättar det att träna på att hantera sin SMB stående negativt avvägd på ca några meters djup.

 

Skriv upp dig på kursen idag:

Om du vill hitta bra SMB´s kan du titta här:  SMB´s

 

REEF HOOK

Varför ska man använda en Reef hook (revkrok)?

En Reef hook/revkrok behövs på dykplatser som har starka strömmar. Då är revkroken det bästa och enda sättet att hålla sig kvar och inte driva med i de starka strömmarna. På vissa intressanta dykplatser kommer du att uppleva mycket starka strömmar. Det enda sättet att hålla sig kvar på dessa platser när strömmarna är starka är med hjälp av en revkrok.

Fem anledningar till att använda en Reef hook (Revkrok)

1. Använd en Reef hook (revkrok) för din egen säkerhet

När du dyker i starka strömmar som du inte har någon chans att kämpa emot är precis när du behöver en Reef hook (Revkrok) som mest. Om du skulle försöka upprätthålla din position utan en revkrok i dessa strömmar skulle du förbruka din andningsgas (lyftförråd) på nolltid. Du skulle bli helt utmattad. En revkrok gör att du kan koppla av, blåsa upp din BCD lite och sedan bara flyga som en drake i motströmmen och bara njuta av allt omkring dig utan att slösa på din energi. Det är ett utmärkt sätt att spara på ditt luftförråd.

 

2. Förbrukar mindre luft och ökar botten tiden

När du slappar av använder du mindre luft och du gör färre bubblor. Bubblor tenderar att skrämma bort de flesta marina varelserna. Färre bubblor, fler varelser, särskilt hajar som ofta följer strömmarna. Genom att haka fast dig med en Reef hook nära kanten av ett rev och producera färre bubblor, vilar du lugnt och med en liten rörelse placerar du dig på bästa sätt på bästa plats för nära möten med tex hajar och Djävulsrockor (Manta Rays). 3. Möjliggör att kunna ta bilder som du annars inte skulle kunna göra

En stabil position när du är intill där hajen simmar kommer att ge utmärkta möjligheter att ta stabila och snygga bilder av dessa graciösa havsdjur.

Skydda korallrevet

När du satt fast din Reef hook (Revkrok)och lagt lite luft i din dykväst (BCD)så lyfts du upp och ut ur revet och därmed förhindrar du eventuella skador på bräckliga koraller. Genom att minska kontakten med revet kommer du också att minimera eventuella skador på din utrustning och dig själv. Det är en vinn-vinn situation.

 

Häng ut med dina vänner på kanten eller väggen
När du och din dykkompisar hovrar tenderar du att gunga sida till sida längs kanten på korallrevväggen. Ur ett yttre perspektiv är det som om du är en i publiken på en föreställning.

 

Dykväska

 

En dykväska är en väska anpassad för att ha dykutrustning i. Det finns stora ryggsäckar som rymmer en komplett dykutrustning men det finns även mindre väskor som inte rymmer hela dykutrustningen. Det finns många olika storlekar för olika användningsområden. Allt från små dykväskor upp till fullstora resväskor med hjul. Det finns väskor man enkelt kan göra om till en ryggsäck. Det finns även modeller som har inbyggda hjul och handtag. Dom största modellerna fungerar perfekt som resväska. Vi kan även erbjuda lite mindre väskor till din lite mer ömtåliga utrustning som tex regulatorväska eller en väska till din dykdator TECH BAG/INSTRUMENT BAG är en vaddera väska med mjuka sidor speciellt utformade för att skydda, transportera och lagra regulatorer, dykdatorer och andra ömtåliga föremål. En rejäl dykväska tillverkad i nylon eller polyester med en rejälare undersida är att föredra eftersom den skyddar bil och bostad mot vatten. Vi kan även erbjuda dig vattentäta väskor vilket är bra när man vill packa med sig torra kläder att ta på efter sitt dyk. Dessa kallas för Drybag och finns i olika storlekar.

Här kan du titta på våra dykväsksortiment på DIVERS STORE.

INFLATORSLANG

Slangen sitter på dykvästen och med den släpper man ut luft. Då man gör det skall slangen vara i det översta läget i förhållande till västen/dykaren. Därför måste slangen vara fri och lättåtkomlig under hela dyket. På inflatorslangen finns en knapp för inblåsning och en för att släppa ut luft. Man kan även blåsa in luft manuellt i slangen om automatiken inte skulle fungera, eller om luften skulle vara slut. På en del inflatorslangar kan man dra i slangen för att släppa ut luft, och några har ett munstycke som liknar ett andningsmunstycke. Då kan man lättare fylla på luft i västen och använda denna till några extra andetag i en nödfallssituation.

DUMPVENTIL

Det är bra att ha sådana ventiler för att dykkamraten eller du själv lätt ska komma åt och dumpa luft i dykvästen om man t.e.x får en okontrollerad uppstigning av någon anledning. De flesta nyare modeller av dykvästar har sådana ventiler som vanligtvis sitter i höfthöjd längs sidorna. Där är de lättåtkomliga både framifrån och bakifrån.

 

PARLINA

Parlinan är en lina med flytegenskaper men flöte och öglor i båda ändarna. Den rekommenderade och vanligaste längden är 3 meter för en parlina. Det finns olika rekommendationer gällande parlina, men enligt PADI bör man använda en parlina när sikten är under 10m under vatten. Annars kan man lätt tappa bort sin dykkamrat trots att avståndet kanske bara var någon eller några meter. Linan ser till att dykparet aldrig är längre ifrån varandra än att den andre kan vara behjälplig så fort det behövs. Även om man dyker med en ivrig och snabb dykare resp. en seg och långsam, så måste tempot anpassas till det lägre, och det är ju så det skall vara. Visst kan man trassla in sig lite ibland, men det är inte så farligt. Det är även en trygghet för säkerhetspersonalen på ytan att vet att dykparen hela tiden håller ihop med linan.

 

För och mot

Uppfattningen om nyttan med parlina är mycket skilda. Förespråkarna hävdar att man slipper lägga samma möda på att hålla reda på dykkamraten och att det är omöjligt att bli separerade. Motståndarna hävdar att den är i vägen, ökar risken för intrassling, skapar falsk trygghet och är en risk för att den ena dykaren vid ofrivillig uppflytning kan riskera att dra med sig sin dykkamrat upp (med risker för dekompressionssjuka, mm). Olika organisationer har olika syn på om parlina skall användas eller ej. CMAS utbildar normalt dykare med parlina och förespråkar dess användning i sin Dykpraxis, PADI och NAUI utbildar normalt dykare utan att använda parlina.

Allmänna rekommendationer

Parlinan skall inte fästas så att den inte kan lossas om situationen kräver det, exempelvis om den ena dykaren får ofrivillig uppflytning. Rekommendationen är därför att den är fäst runt handleden med en gummisnodd eller att handen träs genom en stor fast ögla (ej strypsnara) och att man håller i linan hela tiden.
Linan längd bör ej överstiga 3 m för att inte bli ohanterlig, och görs förslagsvis av mjuk polyester ull med dimensionen 3-5 mm.
För att förhindra att linan fastnar i föremål på botten så bör den vara försedd med en flytkropp som håller upp den när den är slak. Som flytkropp används ofta nätflöten.

En parlina kan också i vissa fall öka risken för problem, exempelvis när risk för intrassling föreligger. Då bör man överväga att dyka utan lina alternativt låta bli att dyka.

Det förekommer en debatt mellan de olika utbildningssystemen inom dykningen om parlinans vara eller icke vara.

Det negativa med en parlina är risken att vid en okontrollerad uppstigning, en så kallad korkning, dras även parkamraten med och därmed riskerar båda dykarna tryckfallssjuka, även känt som dykarsjuka.

källor

https://www.dykarna.nu/lexicon/parlina_40.html

https://www.dykarna.nu/lexicon/viktsystem_1176.html

Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/Dykutrustning)

https://sv.wikipedia.org/wiki/Dykv%C3%A4st

DYKUTRUSTNING